Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δουλειά στο εξωτερικό: 9 tips για online συνεντεύξεις

Βρίσκεσαι ανάμεσα στους χιλιάδες νέους που αναζητούν δουλειά και ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό. Το βιογραφικό σου βρίσκεται μεταξύ άλλων στα γραφεία πιθανών μελλοντικών σου εργοδοτών. 
Με το "δώρο" του διαδικτύου και λίγα κλικ στον υπολογιστή σου, έχει ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ξαφνικά σκάει ένα e-mail ή ένα τηλεφώνημα και έχεις προγραμματισμένο ραντεβού για συνέντευξη. Online συνέντευξη!

Τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Τρελαίνεσαι από τη χαρά σου σε σημείο να χοροπηδάς (άλλωστε δεν σε βλέπει κανείς!) και ξαφνικά... Όλα παγώνουν. Το άγχος χτυπά κόκκινο. Νιώσε τα συναισθήματά σου αλλά πάνω απ’ όλα φρόντισε να προετοιμαστείς όπως και για κάθε συνέντευξη που έχεις δώσει ή θα δώσεις στη ζωή σου. Είναι οι εξετάσεις των μεγάλων!

Μερικά μικρά tips είναι απαραίτητα. Βγάλε το… τεφτέρι σου και ξεκινάμε!

1. Πίστευε και μη... ερεύνα!
Έστειλες το βιογραφικό σου και θες τη δουλειά. Ποια δουλειά ε; Λογικό να μη θυμάσαι. Έχεις στείλει παντού βιογραφικά. Βρες ξανά την αγγελία. Εξέτασε προσεκτικά τα ζητούμενα της θέσης που διεκδικείς και αντιστοίχισέ τα με τις ικανότητές σου. Δεν θα είσαι ο μοναδικός υποψήφιος. Πρέπει όμως να αποδείξεις ότι ανταποκρίνεσαι στις εργασιακές απαιτήσεις και πως έχεις όλα τα προσόντα. Ότι είσαι ο άνθρωπός τους! Βρες παράλληλα πληροφορίες για την εταιρεία/φορέα και τα τελευταία τους νέα. Είναι σημαντικό να είσαι ενημερωμένος για την επαγγελματική «οικογένεια» στην οποία θέλεις να εισχωρήσεις.

2. Έλεγξε τη σύνδεση στο διαδίκτυο
Από τη στιγμή που μιλάμε για online συνέντευξη, δεν γίνεται να σου κάνει "νερά" η σύνδεση. Αν "κολλάει" το ίντερνετ και "παγώνει" η εικόνα και ο ήχος σου, θα υπάρχουν κενά στην επικοινωνία και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα. Μπορεί ακόμα και να βρεθείς να μιλάς επάνω στον συνομιλητή σου και σίγουρα δεν θέλεις να συμβεί κάτι τέτοιο. Με μια γρήγορη σύνδεση COSMOTE VDSL δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα για τη μεγάλη στιγμή!

3. Έλεγξε τον εξοπλισμό σου
Διάλεξε τον υπολογιστή που ξέρεις να χειρίζεσαι καλύτερα και διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για μια online συνέντευξη. Τσέκαρε πως λειτουργούν σωστά η κάμερα και το μικρόφωνο σου. Μην ξεχνάς ότι αυτά είναι η εικόνα και η φωνή σου! Θέλεις να ακούγεσαι καθαρά και να μη θυμίζει η εικόνα σου βίντεο περασμένων δεκαετιών.

4. Δώσε "συνέντευξη" σε φίλους και συγγενείς
Ζήτησε από κάποιον φίλο ή συγγενή που εμπιστεύεσαι να κάνετε μαζί πρόβες. Δεν δίνουμε κάθε μέρα online συνεντεύξεις. Χρειάζεται εξάσκηση. Θα μάθεις σίγουρα πόσο καλός είναι ο ήχος και η εικόνα σου. Θα σου δώσει επίσης συμβουλές και θα κάνει παρατηρήσεις που θα βελτιώσουν την παρουσία σου για την κρίσιμη ημέρα.

5. Διάλεξε χώρο για τη συνέντευξη
Σε περίπτωση που επιλέξεις την άνεση του σπιτιού σου, φρόντισε να μην επικρατεί χάος στο σημείο που θα κάθεσαι. Συμμάζεψε τον χώρο σου και διάλεξε ένα επαγγελματικό φόντο, όπως για παράδειγμα μια βιβλιοθήκη. Θυμήσου! Ο λευκός τοίχος είναι προτιμότερος από το να έχουν θέα το κρεβάτι σου. Μην ξεχάσεις το… do not disturb για συγγενείς, φίλους και κατοικιδία! Ενημέρωσέ τους να μη σε ενοχλήσουν και φρόντισε να έχεις κλειστά άλλα «παράθυρα» στον υπολογιστή (θα σε βρουν και αργότερα στο facebook) και χαμηλωμένο το κινητό σου. Δεν θέλεις να ακούγεται ο ήχος των μηνυμάτων που θα πέφτουν βροχή. Θα δώσεις την αίσθηση πως δεν έχεις πάρει σοβαρά τη συνέντευξη και θα αποσπάσουν την προσοχή σου από τον στόχο. Θέλεις αυτή τη δουλειά!

6. Βρες κατάλληλα ρούχα
Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική και θέλεις να είναι θετική. Θυμήσου πως προωθείς τον εαυτό σου στον μελλοντικό εργοδότη σου. Ένα συντηρητικό ντύσιμο είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή. Δεν θέλεις να επικεντρωθούν τα βλέμματα στις ενδυματολογικές σου επιλογές, αλλά σε εσένα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην κάνεις το λάθος να ντυθείς επίσημα μόνο από τη μέση και πάνω. Δεν θέλεις, αν χρειαστεί να μετακινηθείς, να δουν τις πυτζάμες σου όσο και αν τις λατρεύεις! Επιμελήσου την εμφάνισή σου όπως ακριβώς θα έκανες αν είχες και μια face-to-face συνέντευξη.

7. Διατήρησε οπτική επαφή
Μην μπεις στον πειρασμό να κοιτάζεις τον εαυτό σου ή την οθόνη. Αν δεις ότι παρασύρεσαι, κλείσε το παράθυρο που δείχνει εσένα. Εστίασε στην κάμερα. Αυτό θα δημιουργήσει την αίσθηση της άμεσης επαφής με τα μάτια. Το eye contact είναι σημαντικό και προσθέτει μια ωραία πινελιά στις συνεντεύξεις on camera.

8. "Μίλησε" και με το σώμα σου
Αφού έχεις πάρει θέση για την πολυπόθητη συνέντευξη, μην καθίσεις πολύ κοντά στην κάμερα και «μπουκώσεις» την εικόνα σου. Εκτός από τη σωστή στάση σώματος (ναι, ναι ξέχνα το καμπούριασμα), φρόντισε να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα. Όχι για να πιάνεις το πρόσωπό σου και να παίζεις με τα μαλλιά σου, αλλά για να δώσεις έμφαση σε όσα λες. Α! και μην ξεχνάς να χαμογελάς (όταν βέβαια το σηκώνει το κλίμα)!

9. Πρόσεξε το nickname σου
Όπως με το επαγγελματικό σου e-mail, έτσι και με τον λογαριασμό σου στο Skype απέφυγε nickname που θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Άσε τα παρατσούκλια μόνο για τους φίλους σου. Όσο και αν σε ξέρουν σαν casanova, greeklover ή butterfly, φτιάξε έναν λογαριασμό με το όνομά σου ώστε να αποπνέεις εμπιστοσύνη και επαγγελματισμό.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου